Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ergastirio 8, 03.11.09 emoticons

Τα emoticons είναι φατσούλες οι οποίες μας βοηθούν στο να μεταδώσουμε διάφορα συναισθήματα ενώ συνομιλούμε με κάποιον άλλο. Για την δημιουργία τους χρειάζονται απαραίτητα τα σημεία στίξης όπως η παρένθεση, το κόμμα, η άνω και κάτω τελεία, η παύλα και πολλά άλλα. Τα emoticons εκφράζουν χαρά, λύπη, απογοήτευση, μπέρδεμα και πολλά άλλα συναισθήματα τα οποία δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια. Τα emoticons χρησιμοποιούνται στην αποστολή emails, σε chats, instant messages, SMS, στα κοινωνικά δίκτυα, στην πληροφορική και τις επικοινωνίες. Με τη δημιουργία των emoticons οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά στην online επικοινωνία αφού μπορούν να εκφράσουν συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να εκφράσουν με λόγια. Ο συνομιλητής μπορεί να καταλάβει τι νοιώθουμε μια δεδομένη στιγμή ακόμα και αν απλά του το δείξουμε με μια φατσούλα. Μέσω όμως αυτού του τρόπου για να δείξουμε τι νοιώθουμε μερικές φορές μπορούν να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Όπως για παράδειγμά αν ένας νέος χρήστης της τεχνολογίας δεν γνωρίζει καλά πώς να δημιουργήσει ένα emoticon μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις αν κατά λάθος στείλει μια φατσούλα τη δεδομένη στιγμή η οποία είναι εντελώς διαφορετική από το τι νοιώθει αυτός. Ακόμα και ένας αρκετά εξοικειωμένος χρήστης μπορεί να κάνει λάθος σε ένα σημείο στίξης και η φατσούλα να μην έχει καμία σχέση με το τι ήθελε να πει.
Το βίντεο ″Father and Daughter″ του Michael Dudok deWit, εκφράζει τον πόνο ενός μικρού κοριτσιού το οποίο ο πατέρας του εγκαταλείπει φεύγοντας με τη βάρκα του. Το κοριτσάκι πηγαίνει καθημερινά στον τόπο από όπου ο πατέρας του έφυγε αφήνοντας το μόνο. Το κορίτσι μεγαλώνει και στο τέλος γερνά και τελικά αποφασίζει να ψάξει τον πατέρα περπατώντας βρίσκει μπροστά της τη βάρκα με την οποία ο πατέρας της έφυγε. Πηγαίνει κοντά στη βάρκα, ξαπλώνει και τέλος πεθαίνει. Μετά που πεθαίνει, μέσα από μια λάμψη εμφανίζεται ο πατέρας της και εκείνη γίνεται πάλι το μικρό κοριτσάκι και τρέχει στην αγκαλιά του. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται είναι η λύπη για το μικρό κοριτσάκι το οποίο θέλει να βρει το πατέρα του και στο τέλος χαρά για το γεγονός ότι τελικά τον βρίσκει και τρέχει στην αγκαλιά του.

Το βίντεο ″Harpya″ του Raoul Servais περιγράφει ένα άνθρωπο ο οποίος προσπαθεί να σώσει ένα πουλί που έχει τη μορφή ανθρώπου από ένα άλλο άνθρωπο ο οποίος ήθελε να το σκοτώσει. Παίρνοντας το στο σπίτι του καταλαβαίνει ότι το πουλί έτρωγε τα πάντα με αποτέλεσμα η ζωή του ανθρώπου να διατρέχει κίνδυνο. Το πουλί αφού έφαγε όλα τα υπάρχοντα του σπιτιού, ξαφνικά έφαγε τα πόδια του ανθρώπου. Ο άνθρωπος προσπαθώντας να ξεφύγει παραπλανεί το πουλί και φεύγει από το σπίτι. Αργότερα όμως το πουλί βρίσκει ξανά τον άνθρωπο ο οποίος δεν αντέχει άλλο και προσπαθεί να πνίξει το πουλί με τα χέρια του, ξαφνικά όμως εμφανίζεται ένας άλλος άνθρωπος ο οποίος σκοτώνει τον άνθρωπο που προσπαθούσε να πνίξει το πουλί αφού πιθανότατα το λυπήθηκε.

Το βίντεο ″The owl who married a Goose″ της Caroline Leaf περιγράφει μια κουκουβάγια η οποία παντρεύεται μία χήνα. Η χήνα μετά γεννά και φεύγει με τα παιδιά της μακριά αφήνοντας πίσω την κουκουβάγια. Η κουκουβάγια θέλοντας να είναι κοντά στη γυναίκα και τα παιδιά της αποφασίζει να τους βρει. Όταν τελικά τους βρίσκει φεύγει μαζί τους πετώντας. Όταν τελικά φτάνουν κάπου δεν υπήρχε στεριά η κουκουβάγια προσπαθεί να κολυμπήσει μαζί τους όμως δεν τα καταφέρνει και πνίγεται. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται στο βίντεο είναι η λύπη για την κουκουβάγια η οποία δεν μπορεί να είναι κοντά στην οικογένεια της.

Το βίντεο ″Dimensions of Dialogue″ του Jan Svankmajer δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να μην επικοινωνούν. Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι κάτι πολύ φυσικό και κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζει χωρίς να επικοινωνεί. Χωρίς την επικοινωνία οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Η επικοινωνία είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου